Rättsliga ramar för hållbar havsutveckling

Fil.Dr. Nina Herala vid Vasa Universitet har inom SeaGIS-projektet gjort en juridisk jämförelse av nuvarande rättslig styrning som är mest relevant för havsutvecklingen  i  Finland  och  i  Sverige.  Här  presenteras  en  översikt  av  de  författningar  varigenom  Finland och  Sverige  styr  myndighetsutövandet  och  planering  av  de  sektorer  som mest berör havsutvecklingen i ett läge där havsplanen förbereds.

Som  hållbar utveckling i helhet är också rättslig reglering av hållbar havsutveckling en successiv process som anpassar sig allteftersom flera utmaningar uppstår och kunskaper utvecklas.  Från  dessa  utgångspunkter  har  rapportens efterforskningar  i  finska  och  svenska författningar gjorts för att finna i vilken mån myndigheters befogenheter som är reglerade i lagstiftningen redan stöder en integrerad havsförvaltning och i vilken mån behövs ytterligare rättslig styrning för att  säkerställa en ekosystembaserad sammanhållen  havsförvaltning.

Rapporten kan laddas ner här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s