SeaGIS ångar vidare!

SeaGIS-gänget har fått fortsatt finansiering för att arbeta vidare i tre år till. Fortsättningsprojektet utökar den geografiska täckningen så att hela havsområdet inom Botnia-Atlantica programmet inkluderas. I det nya projektet kommer därför även Länsstyrelsen Västernorrland, Österbottens förbund och Mellersta Österbottens förbund att arbeta aktivt.

Projektet som heter SeaGIS 2.0, ska fortsätta stöda regionen med gemensamma underlag, utvärderingar och metoder för kust- och havsförvaltning. Genom det fortsatta samarbetet vill vi skapa goda förutsättningar för en gränsöverskridande havsförvaltning i regionen, som en av de första regionerna i EU.

Projektet kommer att arbeta med att hitta gemensamma lösningar för att uppnå ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i regionen. Konkret handlar det bland annat om att SeaGIS 2.0 tar fram nya gränsöverskridande kartunderlag och dataanalyser, gör geografiska konfliktanalyser, utreder miljömässiga begränsningar samt framhäver möjligheter för hållbart nyttjande av kust- och havsområdet.

Inom ramen för det huvudsakliga målet, som handlar om ekologisk hållbarhet, vill vi även skapa förutsättningar för och inspirera till en blå tillväxt, dvs. att marina eller maritima näringar utvecklas i regionen. Areella näringar i havet som exempelvis vindkraft, fiske, vattenbruk, sjöfart och turism har alla möjlighet att utvecklas i regionen. Det handlar om att nyttja området så att konflikter mellan näringarna och påverkan på miljön minimeras.

Efter ett sommaruppehåll kommer vi att piffa upp hemsidan och presentera projektet närmare. Kick-off för projektet sker i september någonstans i Kvarken.

Trevlig sommar!

Ritgrund
Ritgrund (@kvarkenpictures)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s