Havsplanerare samlas i Vasa 20-21.3

Projekten SeaGIS, PlanBothnia och SUPERB, med inriktning på bättre planering och förvaltning av Bottenhavet och Kvarken samlas till ett gemensamt inspirationsseminarium 20-21.3 i Vasa. Projekten sammanstrålar för att dra maximal nytta av varandras erfarenheter. I Kvarken finns en lång tradition av samarbete över gränsen och det är logiskt att olika planer och initiativ diskuteras gränsregionalt i det smala Kvarkenområdet.

De olika projekten strävar alla åt samma håll även om de tidsmässigt ligger i olika faser. SUPERB kommer att utveckla nya metoder och ta fram nya beslutsunderlag för undervattensmiljön. SeaGIS mål är att sammanställa tillgängligt underlag och kunskaper till en webbaserad kartplattform, för användning av planerare och medborgare.  SeaGIS strävar till att plattformen ska bli riktigt användbar för vem som helst som är intresserad av information och planering av havsmiljön. Som bäst byggs en beta-version av kartplattformen, med terrängkartor från Sverige och Finland.

I PlanBothnia som leds av HELCOM gör man upp en fysisk plan för Bottenhavets yttre havsområden. Projektet hoppas att den kartplattform som tagits fram över Bottenhavet ska kunna nyttjas av exempelvis planerande myndigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s