
Den 12-13 mars samlades representanter för myndigheter, kommuner och organisationer för att delta i slutkonferensen för SeaGIS 2.0.
Konferensen hölls i Vasa och deltagarna kom från både finska och svenska organisationer. Resultat och ny kunskap från en rad områden presenterades: havsmiljöns tillstånd, havsplanering, hållbar utveckling och möjligheter med digitala kartverktyg.

Hur mår Kvarken?
I SeaGIS 2.0 har vi tagit fram ny kunskap om undervattensnaturen och miljöns tillstånd i Kvarken. Resultaten visar att det finns både positiva och negativa trender för miljön i området.
HELCOM, som tittat på hela Östersjön, deltog också i konferensen. Vi är båda överens att tillståndet behöver förbättras både vad gäller vattenmiljön och undervattensnaturen. Påverkan från mänskliga aktiviteter är hög och särskilt de grunda strandnära miljöerna är utsatta.

Kust- och havsplanering
Kust- och havsplanering är en aktuell fråga i både Finland och Sverige och kan ses som en viktig motor till att förbättra miljöns tillstånd. Många ska samsas om havet, och havsplanen underlättar för det genom att ge vägledning kring vad som är bästa och mest hållbara användningen av havet. I norra Bottenhavet och Kvarken finns det gott om utrymme utanför kusten för fler verksamheter.

dess konsekvenser och den svenska maritima strategin.
Utrymme för utveckling av fler maritima näringar
Diskussionsmöten som arrangerats inom SeaGIS 2.0 har visat att många av verksamheterna i Kvarken-området går att utveckla, till exempel sjötrafiken och besöksnäringen. Vi ser också stora möjligheter att bredda fisket och energiproduktionen.

Underlag för fortsatt utveckling och värnande av känsliga miljöer
Resultat i form av utredningar, analyser och kartmaterial som tagits fram i SeaGIS 2.0 kommer att vara till stor nytta som underlag för kommande arbete med att förbättra miljön och skapa en hållbar utveckling av olika verksamheter.
Tack till alla deltagare och medverkande!
