SeaGIS i Norden

Nordiska ministerrådets arbetsgrupp HAV och dess expertnätverk för havsplanering arrangerade för andra gången en workshop med temat ’De nordisk havområder – idag og i morgen. Brug og forvaltning’. Denna gång hölls workshopen på Island 12-13.11 2013 och samlade ett 70-tal intresserade åhörare och föreläsare. SeaGIS hade inbjudits att presentera sig och projektledare Jens Perus höll ett inlägg som främst berörde kommunernas intresse för havsplanering i Kvarken och vikten av att få ombord de regionala intressenterna för en hållbar utveckling.

SeaGIS föredrag på nordisk havsplanerarworkshop Nov2013
SeaGIS presenterar sig

Förutom de nationella inläggen om havsplaneringsarbetets status i respektive land och självstyrelseområde (samt Skottland) presenterades även fiskerisektorns arbeten i NO Atlanten samt informerades om hur diskussionerna kring EU’s direktivförslag om Havsplanering och integrerad kustförvaltning framskrider.

En av de kanske mest uppskattade och engagerande punkterna under workshopen var rollspelet ’MSP Challenge Game’ var man simulerade en planeringsprocess i ett gränsöverskridande havsområde. Samtliga deltagare fick olika roller (planerare, opinionsbildare, forskare eller stakeholder/representant  för ex. fiskerinäring (kust eller havs), energi (förnyelsebar eller fossil), miljöskydd, transport, infrastruktur och  frivilligorganisationer/NGO’s) samt fanns det ministrar som satte press på planerarna för att de skulle trygga de särskilda ländernas intressen i gränsöverskridande samarbetet. Åsiktspåverkan var möjlig genom att använda media, tweets eller sammankalla till öppna presstillfällen.

I spelet hade man på förhand valt ut rollerna för deltagarna och många fick en ’once-in-a-lifetime’ möjlighet att pröva på rollen att sitta som oljemagnat, trots att man i dagliga yrkeslivet jobbat med naturskydd och främjande av förnyelsebara energiformer. Informationen man hade till förfogande för att nå de individuella mål som angetts varje deltagare var i många fall starkt begränsad och man fick interagera med andra aktörer för att få mera information och/eller bilda allianser för att nå egna mål eller stoppa motståndarsidans.

Planerarträff
Planerarträff

Den grupp som hade den tyngsta rollen var utan tvivel planerarna som fick påtryckningarna från sektorsrepresentanter direkt från start innan de hunnit utarbeta en process för samverkan. Rollspelet var minst sagt engagerande och öppnade ögonen hos många i publiken om hur komplex planeringsprocessen egentligen kan vara.

Sea of colours_resultat
Havsplanen för ’Sea of colours’

Foton och PowerPoint-slide: Igor Mayer, Delft University

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s